Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.

Najbardziej popularne są włśnie gnocchi przypominające trochę nasze kopytka, przyrządzane na bazie ziemniaków i mąki, z których formuje się małe kluseczki na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się ich sos.

Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.

Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti. Takie właśnie Gnocchi są podawane w naszej restauracji.