Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.

Istnieje wiele odmian tej ryby. Najpopularniejszy jest łosoś z Atlantyku (islandzki, szkocki, irlandzki, oraz niewątpliwie królujący pod względem popularności łosoś norweski) i z Pacyfiku. Smakosze natomiast szczególnie cenią sobie odmianę bałtycką. W przeciwieństwie do pochodzącej z hodowli, łatwo dostępnej odmiany norweskiej, nasz łosoś żyje w warunkach naturalnych.

Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różowawą barwę (kolor ten jest bardziej znany po prostu jako łososiowy). Odmiana bałtycka i pod tym względem jest wyjątkowa, ponieważ jej mięso jest białe. Smak mięsa łososia jest łatwo rozpoznawalny i nawet przeciwnicy ryb przyznają, że jedyny w swoim rodzaju.

W naszej restauracji podajemy makaron tagiatelle w delikatnym sosie z kawałkami łososia. Jest to świetne lekkie danie na różne okazje zarówno lunch jak i kolacje.