Golonka należy do najbardziej tradycyjnych i popularnych dań polskich. Do niedawna uważano, że golonka jest popularna jedynie w kuchniach regionalnych, szczególnie poznańskiej i śląskiej. Dzisiaj znajduje się ona w jadłospisie każdej polskiej restauracji. Golonka to część tuszy wieprzowej odcięta między nóżką a szynką lub łopatką. Ta pierwsza zwana golonką tylną jest zawsze większa i zwykle smaczniejsza od tej drugiej zwanej golonką przednią. Golonka zawiera kawałek kości dużo mięsa, a do tego otacza ją skóra z tłuszczem.

Sekret smaku golonki leży w jej odpowiednim doprawieniu oraz przygotowaniu. W Tabiago oferujemy specjalną mieszankę przypraw do golonki gotowanej i pieczonej. To znakomita kompozycja najwyższej jakości ziół, przypraw i suszonych warzyw, doskonale wzbogacająca smak i aromat potrawy.

Golonkę podajemy tradycyjnie z surówką z kiszonej kapusty.