Tortelloni, czyli pierożki nadziewane grzybami, mięsem lub serem można podawać na wiele sposobów, najczęściej z bulionem lub sosem. Ich polskim odpowiednikiem są uszka.

Nasze Tortelloni podajemy w różowym sosie z grilowanym bekonem. Powstaje niepowtarzalne połączenie smaków, które na długo pozostaje w pamięci naszych klientów. 

Mówi się, że inspiracją dla stworzenia pierożków tortelloni był kształt kobiecego pępka, dokładniej „pępka Wenus”, co ma odniesienie do dwóch krążących po Italii legend. Trzecia, bardziej niewinna i najbardziej wiarygodna odnosi się do tego, że chciano zachować kształt żółwia – bardzo popularny motyw architektoniczny włoskich budynków w XVII wieku.

Odchodząc jednak od kształtów, trzeba zaznaczyć, że tortellonii we włoskiej kuchni ma swoje miejsce już od dłuższego czasu, a w zależności od regionu i jego specyfiki może różnić się nadzieniem. Do najpochmurniejszych nadzień należą te z sera ricotta, mięs czy warzyw (na przykład ze szpinaku).

Do farszu dodaje się często ser i jajka, by całość nadzienia była spójna. Niektórzy reustauratorzy w swojej ofercie mają kolorowe tortelloni – czerwone z dodatkiem pomidorów, zielone z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj pierożki podawane są z bulionem lub gulaszem. Ponadto łączy się je z sosem śmietanowym czy pomidorowym.